Een roadtrip door West-Amerika is niet compleet zonder een stop in Yosemite National Park, het oudste natuurpark van de Verenigde Staten en op de Unesco Werelderfgoedlijst, en een bezoek aan San Francisco en zijn beruchte gevangeniseiland.
De moordenaars van Yosemite
Wat een verschil is het om vanuit de Death Valley (zie mijn blog over Las Vegas & Death Valley) het Yosemite National Park in te rijden. De lege zandvlakten maken ruimte voor groen, bergen en sneeuw en dat in slechts een paar uur rijden (3 – 8 uur, afhankelijk van je route en bestemming). En de temperatuur is hier ook weer goed te doen.
Yosemite klinkt vrolijk in de oren, maar de betekenis is wel een beetje morbide. Het betekent letterlijk ‘onder hen zijn moordenaars’. Zo werden de oorspronkelijke bewoners genoemd door de omliggende indianenstammen. Zij die er woonden, noemden het uiteraard niet zo. Zij gebruikten Awooni, wat ‘open mond’ betekent. Dit refereert naar hoe de Yosemite vallei eruitziet.
Boomknuffelen met sequoia’s
Natuurliefhebbers kunnen in Yosemite hun ogen uitkijken. Wil je de watervallen zien? De reusachtige sequoiabomen? Of misschien zelfs een ‘trail’ lopen? Het is bij Yosemite aan te raden om van te voren goed uit te zoeken wat je wilt zien en hoe je er komt, want – zoals alles in Amerika – is het groot.
Wij hadden maar een dag om het park te verkennen en hebben de sequoia’s bij de Tuolumne Grove bezichtigd. Dit deel van het park is rustiger dan het zuidelijker gelegen Mariposa Grove. We waren grotendeels helemaal alleen op onze trail. In de Tuolumne Grove vind je onder andere de Dead Giant waar je onderdoor kunt lopen.
Ook leuk: als je ergens neerstrijkt om te lunchen, komen de eekhoorns graag een kruimeltje meepikken.
Als je ook de bekende omgevallen sequoia Tunnel Log wilt zien, waar je met je auto onderdoor kunt rijden, moet je 300 kilometer zuidelijker zijn. In die hoek is ook de grootste boom van het park te vinden, de General Sherman. De watervallen liggen tussen deze twee Groves in bij Yosemite Valley. Genoeg om je dagen mee te vullen dus!
Een frisse neus halen in San Francisco
Vanuit Yosemite is het niet al te ver naar San Francisco, onze volgende bestemming. Na de warme temperaturen van het binnenland, is het in San Francisco ronduit fris. Je (zomer-)jas mag in dit gematigde zeeklimaat weer uit de koffer.
De eerste dag namen we de tijd om de stad te verkennen. Eerste stop: Fisherman’s Wharf, de haven die idyllisch en lekker toeristisch is. Souvenirs scoren gaat je hier zeker lukken. De bekende San Francisco-trams hoef je niet te zoeken, die kom je vanzelf tegen!
- Fisherman’s Wharf
- Straatbeeld met tram
- Union Square
- Uitzicht hotelkamer
Ontsnappen uit Alcatraz
Fisherman’s Wharf is ook de plek waar je de ferry kunt nemende naar het beruchte gevangeniseiland Alcatraz (had ook Yosemite genoemd kunnen worden, want onder hen zaten zeker weten moordenaars). Dit stond op onze tweede dag gepland. Er wordt aangeraden om je tickets thuis al te reserveren, omdat ze vaak ver van tevoren volgeboekt zijn. De overtocht is ook een mooie kans om de Skyline van San Francisco te fotograferen, als het tenminste niet mistig en/of bewolkt is (regelmatig het geval). De omstandigheden op Alcatraz waren misschien niet al te best, maar de gevangenen hadden geen onaardig uitzicht.
Alcatraz was in eerste instantie een militaire vestiging van het Amerikaanse leger. Van 1934 tot 1963 werd het een zwaarbewaakte gevangenis. Men dacht dat dit de ideale gevangenis was, omdat er een sterke stroming in de baai staat. Eenieder die zou ontsnappen, zou de overkant nooit halen. Tenminste, dat dachten ze.
Op het eiland kan je met een (audio-)gids het complex verkennen en word je meegenomen in het bekendste ontsnappingsverhaal van Alcatraz. 1962, de nacht van 11 op 12 juni: Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin ontsnappen via de ventilatieroosters uit hun cellen het dak op. In hun bedden leggen ze poppen neer om tijd te winnen voor ze ontdekt worden. Daarna varen ze met een zelfgemaakt vlot de baai in. Het vlot, twee reddingsvesten en nog enkele spullen werden teruggevonden. De ontsnappers zelf niet. Na je bezoek mag je je eigen oordeel vellen: denk je dat ze het overleefd hebben?
- Alcatraz ferry
- Zicht op SF
- Alcatraz buitenkant
- Cel van één van de ontsnappers met open luchtrooster
- Doucheruimte
- Luchtplaats
Tot slot: shoppen kan thuis ook
Hoe het precies ging, weet ik niet. Maar er is een zeker moment geweest waarop we de invulling van onze laatste dag in San Francisco hebben gepland. De uitkomst was dat de meerderheid van mijn reisgezelschap liever wilde shoppen in San Fran dan naar de Golden Gate Bridge gaan. Een keuze waar ik schoorvoetend mee instemde. Toegegeven, in San Francisco kan je leuk shoppen. Toch heb ik er nog wel een beetje spijt van. Want hoe vaak ben je nou in San Francisco?
Dus mijn boodschap aan aanstaande Amerikareizigers is: ga gewoon naar die brug! Shoppen kan thuis ook nog wel, hoor.
Ben je op zoek naar meer verhalen en foto’s over Amerika? Lees dan vooral de blogs over New York, met nuttige tips voor een verblijf of wat je als beginner kan doen in Manhattan.
Heb je zelf een fantastische roadtrip gemaakt die niet mag ontbreken op onze reissite? Neem dan contact op met Ik Wil Reizen.nl zodat we ook jouw verhaal kunnen plaatsen.

Hoi! Ik ben Rosalie, 29 jaar en woon in Brabant. Ik heb Sociale Geografie & Planologie gestudeerd, omdat ik geïnteresseerd ben in landen (of regio’s) en culturen, het ‘waar?’ en ‘waarom daar?’. Tijdens mijn studie heb ik meerdere mooie (studie-)reizen gemaakt in Europa. Daarnaast kom ik uit een reislustig gezin, waardoor ik ook al verdere reizen heb mogen maken, van Amerika tot Azië. Die mooie oude en nieuwe belevenissen wil ik graag delen en hopelijk kan ik je ermee inspireren! Leuk weetje: ik spaar sleutelhangers van alle landen waar ik kom – ondertussen zo’n 35!