Vorig jaar organiseerde de Europese Unie een wedstrijd voor jongeren, waarmee ze een gratis Interrail ticket konden winnen. Gewonnen heb ik niet, dus toen heb ik maar van mijn eigen geld een zevendaags ticket gekocht. Al met al: magnifieke keuze. Daarom zijn er een paar dingen die ik wil zeggen over het concept van de Interrail. Dus, bij deze: Interrailen, tips en tricks voor jongeren en ouderen.
Eerste perron: begin op tijd met reserveren
Als je gekozen hebt uit de steden in Europa die je met de trein kan bereiken, begint het spel. Sommige treinen vereisen een stoelreservering, onder andere de meeste treinen in Denemarken en Frankrijk. Het beste is om deze reservering ver van tevoren te gaan maken, want ze zijn nogal eens op en de Interrail website is niet erg gebruiksvriendelijk als het gaat om het maken van reserveringen. Dit is even zoeken en kan even duren. Begin dus een aantal weken van tevoren met het plannen van lange reizen.
Een andere optie is altijd om de reserveringen via de website van de desbetreffende treinmaatschappij zelf te kopen, maar alsnog is het verstandig om hier vroeg mee te starten.
Vaak kan je een trein nog wel in, zelfs zonder stoelreservering, maar dan krijg je situaties als deze in de trein van Hamburg naar Kopenhagen – troepen jongeren, lezend, append en muziek luisterend op de grond, veelal met hun tas als stoel. Niet erg brandveilig en ook niet erg comfortabel voor een treinreis die vijf uur duurt.
Tweede perron: zorg voor voldoende (overstap)tijd op buitenlandse stations
Over buitenlandse stations beweeg je je gegarandeerd langzamer dan over Nederlandse stations. Mededelingen zijn in vreemde talen, niet altijd duidelijk, het is er druk en je hebt waarschijnlijk meer bagage bij je.
Neem, indien mogelijk, minimaal een half uur de tijd om over te stappen. Dit zorgt ervoor dat je kalm je spullen kan pakken, stoelnummers kan checken, perrons kan zoeken en eventueel nog wat te eten kan kopen of naar de wc kan gaan. Alhoewel eigenlijk alle internationale treinen toiletten hebben, hebben ze niet allemaal een bistro.
Vanuit Malmö heb ik per ongeluk de trein naar Kopenhagen gemist. Nu was dit geen ramp, want de trein tussen Mälmo en Kopenhagen gaat elke vijftien minuten, maar als het nog later was geworden had ik ook mijn trein naar Hamburg gemist. Deze trein vertrok namelijk vanaf perron 26, waar je alleen kon komen door een omweg van tien minuten te lopen.
Laat dit reden genoeg zijn om niet te willen overstappen op buitenlandse stations in minder dan tien minuten.
Derde perron: maak je niet al te druk
Een Interrail ticket koop je voor een bepaald aantal dagen in één maand. Deze maand is dertig dagen vanaf de dag waarop je het ticket activeert, maar activeren kan ook al een tijd van tevoren. Vervolgens kan je in de app bevestigen welke dagen je die maand wilt reizen en dan kun je gaan plannen. Ik kan de app aanraden boven reizen met een papieren pas. Papieren kunnen kwijtraken en je kan er geen treintijden mee bekijken. Dat plannen kan dus in theorie al maanden van tevoren gebeuren.
Maar: treinen komen soms te laat, of je komt zelf te laat, of er zijn andere ongemakken, zoals de trein van Frankfurt Flughafen naar Amsterdam die niet bestond. In plaats daarvan moest men overstappen, terwijl het ticket verkocht was als een directe reis. Het is dan belangrijk om het hoofd koel te houden en te bedenken dat er eigenlijk niet zo veel aan de hand is. Je kunt in de app kijken of er later nog een trein gaat, wat meestal wel het geval is. Het is jammer van het reserveringsgeld, maar laat je er niet door uit het veld slaan.
Soms gebeuren er dingen op vakantie die niet perfect zijn, maar je hebt dan wel weer een mooi verhaal te vertellen. Onthoud: er is altijd een oplossing.
Vierde perron: de bestemming
Pak je spullen uit het bagagerek, stap uit en begeef je op een nieuwe plek in Europa voor veel minder geld dan dat het vliegtuig gekost had in ongeveer dezelfde tijd, gezien het feit dat je bij je vliegtijd minstens drie uur moet optellen voor aankomst en vertrek.
Veel plezier!
Meer lezen over reizen door Europa met een Interrail Pass? Inspiratie vind je o.a. in deze blog: https://www.ikwilreizen.nl/interrail-route-door-oost-europa/!
Heb je zelf een interessante tip over een alternatieve manier van reizen? Schrijf een gastblog voor Ik Wil Reizen met informatie en tips voor onze lezers!
Roos van der Velden (2003) is student film- en literatuurwetenschappen, part time serveerster en (nu nog) hobbyschrijver. Onder andere heeft zij al korte verhalen en commerciële teksten in zowel Engels en Nederlands gepubliceerd. Op Ik Wil Reizen schrijft zij over de metaforische en de echte hoogte- en dieptepunten van op reis zijn, een van haar favoriete bezigheden. Oh, ja, en dan moet ze bovenop alles ook nog ademhalen.