Wanneer je in India bent ga je uiteraard naar de Taj Mahal, in Agra. Een onbekender maar zeker niet minder mooi mausoleum is de Tombe van Itimad ud-Daulah. Deze wordt in de volksmond de Baby Taj genoemd. Ten opzichte van de Taj Mahal ligt de Baby Taj aan de andere kant van de rivier Yamuna, een zijtak van de rivier de Ganges.
Taj Mahal vs Baby Taj: het mausoleum
Waarom zou je naar nog een mausoleum gaan als je het mooiste mausoleum van alle mausoleums hebt gezien? Daar kan ik kort over zijn, er zijn genoeg redenen. Ten eerste, het is een stuk minder toeristisch. Je struikelt hier dus niet over de selfiesticks van andere toeristen. De meeste mensen die naar India gaan doen de ‘gouden driehoek’: Delhi, Agra en Jaipur. De tours, die worden aangeboden, hebben meestal de duur van één week, net genoeg om de hoogtepunten van de steden te zien. De Baby Taj zit hier vaak niet tussen.
Ten tweede is de Baby Taj veel verfijnder dan de Taj Mahal. Je kunt in een van de kamers in het gebouw rustig uren kijken naar de verschillende zuilen met fijn uitgesneden figuurtjes erin. De Baby Taj wordt ook wel gezien als de proefversie van de Taj Mahal. Ze hebben dezelfde opbouw, alleen is de Baby Taj minder groot uitgevallen. De roodbruine kleur van zowel het zandstenen gebouw als het terras eromheen geven een warme gloed en een vriendelijke uitstraling.
Reizen vanuit Agra naar Baby Taj
Vanuit Agra en omgeving is de Baby Taj goed te bereiken. Neem als uitgangspunt de South Gate van de Taj Mahal, dan ben je binnen 30-45 minuten per tuk tuk of taxi bij de ingang. Doordat het verkeer op de brug over de Yamuna vaak muurvast staat, duurt dit stuk het langste. Maar dat geeft niet. In de tussentijd kun je je ogen de kost geven. Wie telt er de meeste mensen op een brommer? Wie spot geiten of schapen die per fiets worden vervoerd. Op de brug wordt ook door verschillende mensen eten verkocht zoals maïskolven of kokoskoekjes.
Veel chauffeurs zullen aanbieden om op je te wachten. Ondanks dat ik normaal niet zo’n fan ben van chauffeurs die op je wachten, omdat je dan zo’n opgejaagd gevoel hebt, zou ik dat hier wel doen. De chauffeurs berekenen geen wachturen en zo weet je zeker dat je ook weer veilig terug komt naar je hotel. Aan deze kant van de rivier wonen de wat armere mensen en dat zie je direct aan de ongure types die op toeristen af komen. Daarom kan je maar beter het zekere voor het onzekere nemen in dit land in Azië.
Baby Taj: kleurgebruik en rivier
Naast het roodbruine van het zandsteen dat gebruikt is voor het mausoleum, zijn er tal van andere kleuren te zien. Het kleurgebruik is heel goed op elkaar afgestemd en wordt niet schreeuwerig. Aan de achterzijde van de baby Taj, kun je de rivier overzien. Als je geluk hebt, zie je wat spelende kinderen die naar het eilandje in het midden van de rivier zwemmen of proberen een salto te maken. Mocht je nog tijd over hebben na je bezoek, ga dan ook eens naar het Agra fort. Bij het kopen van het entreekaartje voor de Baby Taj, krijg je immers de toegang tot het fort cadeau.
Hi, mijn naam is Laura Antheunisse. Ik woon in midden Nederland, maar ben graag zo veel mogelijk op reis. Leuke stedentripjes binnen Europa of een vakantie naar een tropisch oord doen het altijd goed. Op bestemming ga ik het liefst naar culturele bezienswaardigheden, snorkelen of een andere actieve activiteit. Mijn lijstje met ‘To Go’ bestemmingen is nog enorm lang en ik ben nog lang niet uit gereisd. Graag maak ik anderen enthousiast met mijn reisverhalen. Ik kan niet wachten om mijn backpack weer in te pakken voor de volgende reis.