In september 2023 was het eindelijk zo ver: mijn man en ik gingen op onze langverwachte honeymoon! Bij honeymoon denk je natuurlijk aan zon, zee en strand, zoals Bali, Curaçao of de Malediven. Maar Europa heeft ook heel veel moois te bieden en niet onbelangrijk: dat is een goedkopere bestemming na een dure bruiloft (of je moet het wel héél bont maken …). Athene stond al lang op onze bucketlist. En om toch ook wat zee en strand mee te pikken, kozen we voor een verblijf aan de zogenoemde Atheense Riviera. Is Athene een geschikte honeymoonbestemming? Dat lees je in deze en mijn volgende blog!
Sneak peek van Athene
Soms ga je op reis en heb je een bepaald beeld van een bestemming, dat je tijdens de reis moet herzien. Dat was ook zo bij mijn beeld van Athene. Ik had het in mijn hoofd erg geromantiseerd, mede door mijn eerdere reizen naar verschillende Griekse eilanden met hun idyllische dorpjes. Maar ik kan je zeggen: Athene is een totaal andere wereld.
Allereerst: wat een enorme stad! Vanuit het vliegtuig hadden we al een sneak preview van de stad. Athene heeft 656.000 inwoners. Niet heel veel voor een hoofdstad, denk je nu misschien. Maar het totale stedelijk gebied heeft er ruim 3 miljoen! De stadsregio strekt zich uit zo ver je kijken kan.
Tip: boek op de heenweg een stoel bij het raampje om dit uitzicht op Athene te zien. Iets minder mooi: de laag smog die boven de stad hangt.
The city of neverending stories
Eenmaal geland kwamen we op de luchthaven de volgende slogan tegen: ‘Athens, the city of neverending stories’. En dat klopt: het leven in en om Athene gaat 24/7 door. Maar het is ook de stad van neverending traffic, smog & construction sites, hebben we gemerkt. En niet te vergeten de neverending heat in de zomermaanden. Overal wordt geleefd, gebouwd, herbouwd en gereisd.
Sommige wijken, vooral in het noorden van de stad, zijn best wel crappy (lees: leegstaande gebouwen, graffiti en ongure steegjes – vandaar ook al die bouwputten). Daar wordt aangeraden niet ’s avonds laat nog te struinen. Toch heeft Athene ook zeker iets romantisch buiten de drukke paden. Er staan natuurlijk veel prachtige historische gebouwen. De ANWB beschrijft de stad dan ook toepasselijk als één groot openluchtmuseum. En in de wijk Plaka zijn veel idyllische straatjes met winkeltjes en restaurantjes. Er zijn verder veel fancy ‘rooftop restaurants’ en hotels waar je kan eten, borrelen en/of zonnen met uitzicht op de stad en de Acropolis. Daar is de prijs dan ook naar. Voor Griekse begrippen is het wel prijzig, voor ons Nederlanders vergelijkbaar met thuis. Maar als je genoegen neemt met een iets minder mooi uitzicht, kan je ook gerust voor wat goedkoper dineren. En ze zijn niet zuinig met de porties!
Athene in 1 dag: hop-on, hop-off
Wij hadden helaas maar één dag om Athene te verkennen, maar ik zou een dag of twee aanraden voor het ‘openluchtmuseum’, oftewel sightseeing, en nog een dag om door de straatjes te struinen en de sfeer te proeven.
We hebben Athene – supertoeristisch – met de hop-on hop-off bus ontdekt. Toegegeven, het was niet zo avontuurlijk en niet goedkoop. De tickets waren 28 euro p.p. voor twee dagen onbeperkt reizen. Maar dan word je wel pal voor alle sightseeing gedropt en dat vonden we echt een plus. De bus pikte ons zelfs voor ons hotel in Glyfada op, want twee lijnen gaan langs de kuststrook. Dus die kan je ook gebruiken als je juist even Athene wil ‘ontvluchten’ naar het strand. Ideaal dus. De bus bracht ons naar de centrale busterminal in Athene. Daar stapten we op de rode route, waar één van de eerste stops de Acropolis was.
Acropolis betekent ‘het hoogste punt van de stad’ en dat is de naam van de heuvel waar verschillende tempels gebouwd zijn ter ere van de beschermgodin Athena. De bekendste tempel is die op de top, het Parthenon (bouw startte rond 490 v.Chr.). Hij staat precies waar volgens de verhalen Athena de eerste olijfboom van de stad plantte, om de stad te voorzien van vruchten, olie en schaduw.
We werden gedropt aan de voet van de Acropolis- en Phillopapposheuvel, waar de meeste mensen hun weg te voet vervolgden de Acropolis op (deze liggen naast elkaar). Wij hadden de tip gelezen om juist de Phillopapposheuvel op te wandelen en die klim werd beloond: vanaf de top hadden we een prachtig uitzicht over de Acropolis en Athene, dat we met slechts enkele andere toeristen hoefden te delen. Dit is ongeveer 15-20 minuten lopen. Na de afdaling zagen we tot ons genoegen vlakbij de terminal een restaurant (Dioniyos Zonar’s). Want inmiddels was de temperatuur de dertig graden alweer gepasseerd en waren we nodig toe aan een versnapering. En waar dat beter te doen dan op zo’n fancy terras met Acropolis view?
Onze volgende stop was Panathinaiko, het olympisch stadion van Athene. Hier werden de eerste Olympische Spelen gehouden in 1896. Bijzonder is dat het in zijn geheel bestaat uit marmer. Hiervoor stond er ook al een (houten) stadion waar de lokale Atheense spelen gehouden werden. We vonden het opvallend dat het stadion niet volledig ovaal is, maar een hoefijzervorm heeft. Dit is overgenomen van het originele stadion, maar ik heb niet kunnen vinden waarom dit is gedaan. Het stadion had plaats voor zo’n 55.000 mensen. Tenzij je graag over de bankjes wilt lopen, hoef je geen ticket te kopen. Je kan het gewoon vanaf de stoep zien.
Hierna hadden we helaas niet zoveel tijd meer over. Daarom hebben we vanuit de bus veel mooie bezienswaardigheden gezien, maar zijn er niet meer uitgestapt. We kwamen onder andere langs de Universiteit van Athene, de grote voedselmarkt Varvakios (dat was te ruiken), de parlementsgebouwen en het stadspark Ethnikos Kipos. Wel zijn we nog even gaan struinen bij de vele winkeltjes. Als we meer tijd hadden gehad, had ik graag nog de Agora, Hadrian’s Bibliotheek en het archeologisch museum bezocht. Dus Athene, wie weet tot ziens…
Tot slot enkele praktische tips:
- Beste tijd voor Athene. Als je buiten de zomerperiode kunt gaan: doe dat zeker. Zelfs in september was het er nog behoorlijk warm (32°) en er staat geen zuchtje wind in het centrum. En mocht je toch in die periode gaan, ga dan als het kan vroeg op pad. Bijna alle bezienswaardigheden zijn vanaf 8 uur open. Naast dat het heel warm is in de middag, is ook bijna elke straat met wit marmer betegeld. Ons werd verteld dat dat je op het midden van de dag haast verblindt en je minder mooie foto’s kan maken. Helaas vertrekken de eerste hop-on bussen wel pas eind van de ochtend.
- Sightseeing. Veel archeologische bezienswaardigheden kun je gewoon vanaf de straat of een uitzichtpunt zien. Onze tip is dan ook dat je niet per se overal tickets voor hoeft te kopen of in de rij hoeft te staan. Vanaf een afstandje zijn ze net zo mooi. O.a. de Acropolis/Parthenon, het olympisch stadion en de Tempel van Zeus zijn vanaf de straat te zien. Daarbij staan de gebouwen ook wel regelmatig in de stijgers en kan het bezoek dus tegenvallen als je ervoor betaalt hebt.
- Hop-onbussen. Het systeem is een beetje onduidelijk, maar je hebt een grote ‘terminal’ in de stad waar alle bussen samenkomen en waar ook gidsen staan om uit te leggen welke kleur bus je moet hebben. In de bus kan je naar audio luisteren. Ze hadden zelfs een Nederlands verhaaltje, maar dat wordt wel wat overstemd in het drukke verkeer. Ze rijden dus eind van de ochtend tot eind van de middag. Rond 16 uur begint wel de spits in de stad, dus hou er rekening mee dat je er dan lang over doet om de stad door te komen. Ik denk dat we na 15 uur ongeveer 1,5 uur in de bus hebben gezeten om terug bij de beginterminal te komen, zonder uit te stappen.
- Openbaar vervoer. Wij hebben het niet gebruikt, maar wel gelezen dat het ov in de stad goed geregeld is. Als je je snel door de stad wilt verplaatsen, kan je een dagkaart kopen voor het ov: de metro, tram en bus. Het is soms wel even puzzelen omdat veel in het Grieks staat en je dan wel op moet letten waar je eruit moet.
- Tip voor een dagje strand: stap niet gelijk uit de bus of tram bij Edem Beach. Dit is letterlijk een strand pal naast de snelweg. Ter vergelijking zou je dan in Nederland naast de A2 op je handdoekje gaan liggen. Maar als je wat verder de kustlijn afrijdt, zijn er rustigere plaatsen te vinden, zoals het strand bij Glyfada. Daarover vertel ik meer in de volgende blog.
Bronnen:
https://www.grieksegids.nl/athene/oud-olympisch-stadion-athene.php
https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/athene/bezienswaardigheden
https://historiek.net/parthenon-athene/2431/
Hoi! Ik ben Rosalie, 29 jaar en woon in Brabant. Ik heb Sociale Geografie & Planologie gestudeerd, omdat ik geïnteresseerd ben in landen (of regio’s) en culturen, het ‘waar?’ en ‘waarom daar?’. Tijdens mijn studie heb ik meerdere mooie (studie-)reizen gemaakt in Europa. Daarnaast kom ik uit een reislustig gezin, waardoor ik ook al verdere reizen heb mogen maken, van Amerika tot Azië. Die mooie oude en nieuwe belevenissen wil ik graag delen en hopelijk kan ik je ermee inspireren! Leuk weetje: ik spaar sleutelhangers van alle landen waar ik kom – ondertussen zo’n 35!