Bulgarije, gelegen in Oost-Europa, behoort tot de Balkan, verwijzend naar een bergketen die door het midden van Bulgarije loopt. De Bulgaren noemen die bergketen echter niet de Balkan maar de Stara Planina. De Donau vormt voor het grootste deel de noordelijke grens met Roemenië. De kustlijn van de Zwarte Zee vormt in het oosten de grens. Het land kent warme zomers en koude winters met meer zuiderse temperaturen aan de Zwarte Zee.
Druk is het nergens in Bulgarije. Er wonen immers maar iets meer dan 7 miljoen mensen in een land dat 2 x zo groot is als Nederland en België tezamen. De hoofdstad Sofia is, met bijna 1,4 miljoen inwoners, een uitzondering en is dan ook chaotisch druk. Andere grote steden zijn: Burgas, Varna, Plovdiv en Ruse.
Bulgarije is nog steeds geen evident vakantieland voor de meeste reizigers. Alhoewel het land in 1989 een democratische staat werd en enkele jaren nadien ook lid werd van de Europese Unie, wordt het nog vaak geassocieerd met slechte wegen en grijze, vervallen communistische blokken. Wat iedereen wel kent zijn de strandvakanties in de drukke resorts aan de Zwarte Zee. Maar er is zoveel meer te zien en te doen in Bulgarije dan het gekende ‘zon – zee – zand’ van Sunny Beach.
Dit is een land met een rijke, eeuwenoude cultuur die teruggaat tot de Thraciërs en de Romeinen. Bovendien staan heel wat gebouwen, monumenten en kerken op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Denk aan de Boyanakerk, het centrum van Nessebar en het Rilaklooster. De prachtige Bulgaars-orthodoxe kerken en de rijk versierde 19e-eeuwse huizen in Koprivshtitsa zijn stuk voor stuk pareltjes. Het mooiste Romeinse amfitheater, dat van Plovdiv, wordt nog steeds gebruikt.
Bulgarije heeft een heel afwisselend landschap en een geweldige natuur. De uitgestrekte, ongerepte bossen waar nog bruine beren leven, de eindeloze zonnebloemvelden, rozenplantages en wijngaarden, zijn daar een voorbeeld van. De schitterende stranden aan de Zwarte Zee, de vele wandelroutes en fietspaden in het binnenland maar ook de grote bergketens met toppen tot 2952 m en de wintersportplaatsen, bewijzen dat dit een prima land is voor elk soort van vakantie, zomer of winter, citytrip of rondreis.
Ondanks de taal, die in het cyrillisch alfabet wordt geschreven, de munteenheid die nog steeds de Lev is, het feit dat de Bulgaren ja knikken als ze nee zeggen en nee schudden als ze ja zeggen, is dit een land om van te houden, dat vraagt om ontdekt te worden.
Is Bulgarije met stip ook jouw favoriete reisbestemming? Inspireer onze lezers en verzamel alles wat je weet en ontdekt hebt over dit boeiende land in een gastblog voor Ik Wil Reizen. Lezers die extra reistips of info willen, kunnen dat vragen via contact.