In mijn vorige blogs heb ik je verteld over alle must sees in en rond Beijing. Na enkele dagen in deze miljoenenstad was het tijd voor het tweede hoogtepunt van mijn rondreis: Xi’an (zeg: Sji-aan). Overigens ook een miljoenenstad want er wonen zo’n 11 miljoen mensen. Dit is echter ‘maar’ de helft van het aantal inwoners van Beijing.
Vanuit Beijing stapten we op de nachttrein naar Xi’an. Deze rit duurt ongeveer 12 uur. Ondanks dat de trein best oké was – een privécoupé voor vier met twee bunkbeds – echt slapen deden we er niet.
Xi’an
Na even opfrissen van de nachttrein stond onze eerste activiteit in Xi’an alweer gepland: fietsen op de stadsmuur! Het is één van de best bewaarde/gerestaureerde stadsmuren van China en omsluit 14 km2 grond. Erg leuk om te doen en je ziet gelijk iets van de stad. Dat wil zeggen, zo ver de smog en mist het toelaten …
Na het fietstochtje hadden we vrije tijd om te shoppen want onze gids verzekerde ons dat je in Xi’an centrum uitstekend souvenirs kunt scoren. Tip: laat je naam of een mooie spreuk in het Chinees op doek zetten om thuis op te hangen. Nu vraag je je misschien af: leuk en aardig, maar hoe weet je of ze niet iets heel anders op het doek schrijven? Nou, de dame van onze ‘doekenwinkel’ had heel netjes een namenwoordenboek erbij gepakt waar je je eigen naam in aan kunt wijzen. Of iets dat daar het dichtst bij in de buurt komt, want niet alle westerse namen kunnen letterlijk vertaald worden.
Ook opvallend vond ik dat alle lokale gidsen een Engelse naam krijgen, omdat wij westerlingen blijkbaar hun namen anders niet kunnen uitspreken of onthouden. Weer wat geleerd. Zou dat andersom ook gebeuren, dat Nederlandse gidsen een andere naam gebruiken voor Chinese toeristen (en de beruchte hordes Japanners)?
We sloten de dag af met echte traditionele Chinese hot pot, wat eigenlijk gewoon fonduen is. Zoals het met al onze bezoekjes aan de restaurants in China gaat, hadden we geen idee wat we allemaal aten. Maar lekker was het sowieso!
Het Terracottaleger
Xi’an was eeuwenlang de hoofdstad van China en het is dan ook niet verrassend dat hier het wereldberoemde terracottaleger van keizer Qin Shi Huangdi (de eerste keizer van China) te vinden is. Hij bouwde dit als mausoleum om hem in het hiernamaals te laten bewaken door een enorm leger van 8000 soldaten. Hij was namelijk bang dat alle vijanden die hij had gedood hem zouden opwachten in het hiernamaals. Bijzonder is dat elke krijger een eigen gezicht heeft en er dus geen twee hetzelfde zijn. Ook zouden alle dwangarbeiders (700.000, twee keer zoveel als voor de Chinese muur) levend begraven zijn rondom het graf om dit alles geheim te houden.
Alles werd ondergronds aangelegd, waarna er een heuvel op geplaatst werd van 76 meter hoog. En nog lang niet alles is opgegraven. Er schijnen nog honderden grafkamers te zijn. Ook de heuvel waar het graf van Qin onder ligt, is nog niet opgegraven. Waarom niet? Ze hebben natuurlijk nog aardig wat werk te verrichten, maar sommige historici zeggen dat men bang is om het onderliggende te beschadigen, omdat de technieken nog niet goed genoeg zijn. Daarnaast is men bang voor ‘traps’, zoals ook bij de Egyptische piramides het geval was. En tot slot speelt wellicht ook het bijgeloof nog een rol waardoor men Qins tombe niet open wil maken, want wie weet wat je je daarmee voor ongeluk op de hals haalt. Het leger is zo’n 2000 jaar oud en werd, doordat het zo goed bedekt was, pas in de jaren 70 (her)ontdekt door een boer die een put wilde graven en per toeval op een terracottasoldaat stuitte. Het zal je maar gebeuren!
Bezoek leger en museum
Bij een bezoek aan het terracottaleger kun je je gerust uren vermaken. Het gehele terrein is 2,5 km2 groot. Maar als je niet zoveel tijd hebt, kun je je beperken tot Hal 1 (‘Pit 1’ genoemd) en het museum. In Hal 1 zijn de meeste goed bewaarde warriors te vinden en deze is ook het indrukwekkendst. Er zijn vier grote hallen over de opgegraven delen geplaatst om ze te beschermen. Drie hallen kunnen bezocht worden. Je kan dit zowel met gids als zelfstandig doen. Wij hebben dit op eigen houtje gedaan, wat al indrukwekkend genoeg is, dus een gids is niet per se nodig. Voor de liefhebber is er ook een museumwinkel waar je je eigen – kleine of levensechte – warriors kan kopen voor thuis bij de voordeur. Altijd handig voor het hiernamaals (en inbrekers). En tot slot moet je natuurlijk wel even een foto maken van jezelf als terracottawarrior. Niet mijn charmantste foto, maar als iedereen het doet, kan je natuurlijk niet achterblijven …
We sloten onze dagen in Xi’an af met een echte traditionele dansvoorstelling gecombineerd met een heerlijke maaltijd. De voorstelling en kostuums zijn prachtig. Dit is zeker een aanrader om mee te maken als je in China bent. En het eten was ook hier niet te versmaden. De koks hadden zich uitgesloofd met allerlei soorten dumplings (dim sums) en andere lekkernijen. Wederom was het vroeg naar bed, want de volgende dag vlogen we door naar wereldstad Shanghai!
Bronnen
https://www.evisumservice.nl/visum-china/bezienswaardigheden/xi-an/
https://www.reis-expert.nl/azie/china/highlights-china/terracottaleger/
http://www.rudolfdesoet.nl/reis-naar-china-deel-2-van-2-terracotta-leger/
China, een land dat tot de verbeelding spreekt! Daarom hebben wij voor jou de boeiendste plekken en de leukste verhalen verzameld op onze reissite Ik Wil Reizen.nl!
Gastblogs zijn nog steeds welkom als ook jij je tips en ervaringen wil delen met onze lezers.
Hoi! Ik ben Rosalie, 29 jaar en woon in Brabant. Ik heb Sociale Geografie & Planologie gestudeerd, omdat ik geïnteresseerd ben in landen (of regio’s) en culturen, het ‘waar?’ en ‘waarom daar?’. Tijdens mijn studie heb ik meerdere mooie (studie-)reizen gemaakt in Europa. Daarnaast kom ik uit een reislustig gezin, waardoor ik ook al verdere reizen heb mogen maken, van Amerika tot Azië. Die mooie oude en nieuwe belevenissen wil ik graag delen en hopelijk kan ik je ermee inspireren! Leuk weetje: ik spaar sleutelhangers van alle landen waar ik kom – ondertussen zo’n 35!