Het Zomerpaleis van keizerin Cixi
In mijn blog over de Verboden Stad kon je al lezen dat het niet alleen verboden was deze ‘stad’ in te gaan voor de gewone burger, maar ook voor de keizer om de stad te verlaten. Toch wist men in de Qing dynastie de regels wel wat op te rekken. In de nabijheid van Beijing werden extra paleizen gebouwd, die gebruikt werden als vertrek in de zomermaanden. Het paleis van keizerin Cixi is hier één van en is ook zeker een must-see.
Dit paleis – met name de tuinen – is net als de Verboden Stad erg groot. Het totale terrein is ruim 70.000 m2 groot. Het paleis is niet in één keer gebouwd, maar is door verschillende keizers telkens wat uitgebreid. Je kunt er gemakkelijk een dag vullen met het bekijken van de tuinen, tempels, paviljoenen, bruggen, torens en het Kunmingmeer, met daarbij de 17-bogenbrug en de Marmeren Boot (die niet echt kan varen). Bijzonder aan dit meer is, dat het door 100.000 man met de hand uitgegraven is. De aarde is vervolgens gebruikt voor de aanleg van de Langleven Heuvel. Indrukwekkend!
Keizerin Cixi heeft rond 1900 verschillende renovaties aan het paleis laten verrichten. Dit werd haar niet in dank afgenomen, omdat het geld eigenlijk ten goede moest komen van de Chinese marine in hun oorlog met Engeland. Als je geïnteresseerd bent in de Chinese dynastieëngeschiedenis, loont het de moeite om meer te lezen over keizerin Cixi, die niet al te geliefd was bij haar onderdanen en aardig wat op haar kerfstok had.
Intermezzo: (bij)geloof in China
Wat ik zelf heel interessant vond in China, is de rol die bijgeloof speelde en nog steeds speelt in de Chinese cultuur. Bijvoorbeeld:
- In alle winkels en restaurants zie je gelukskatjes die met hun pootje wenken. De oorsprong van deze katjes ligt eigenlijk in Japan. Daar noemt men ze Maneki Neko. De katjes brengen volgens de Chinezen geluk en rijkdom.
- Getallen: 4, 5 en 7 brengen ongeluk. 6, 8, en 9 brengen daarentegen geluk. De positieve of negatieve associatie is vaak gelinkt aan de uitspraak van het getal. Het cijfer 9 associeerde men met ‘eeuwigheid’ en met de keizer, want hij had 9 draken op zijn mantel. De Verboden Stad heeft daarom 9999 en een halve kamer.
Chinezen gaan heel ver in hun bijgeloof van getallen. Etages met ongeluksgetallen slaat men over en men betaalt grote bedragen neergelegd om bepaalde telefoonnummers, huisnummers, verdiepingen, rijbewijsnummers, bankrekeningnummers of nummerborden te bemachtigen en om op een bepaalde datum te kunnen trouwen. - Zoals wel algemener bekend is van China, wordt ook veel waarde gehecht aan astrologie: de Chinese dierenriem. Zo vroegen een aantal Chinezen aan mij uit welk jaar ik kom. Ik ben blijkbaar een aap, waar ze een beetje om moesten gniffelen. Maar apen zijn aantrekkelijk, grappig en hebben veel fantasie, heb ik me laten vertellen. Die kan ik dus mooi in mijn zak steken!
Hemelse sferen
In en rond Beijing zijn veel tempels te vinden. De Tempel van de Hemel is daarvan het bekendst. De Tempel van de Hemel is misschien wel één van de mooiste tempels van China. Hij is onderdeel van vier bij elkaar horende tempels: de Hemel, de Zon, de Maan en de Aarde. De tempels werden door de keizers gebruikt om te offeren aan de goden, in hoop op een goede toekomst. Als je wat langer de tijd hebt in Beijing is de Tempel van de Hemel zeker de moeite waard, al is het daar wel erg toeristisch. Echter een beetje jammer voor ons: ‘de hemel’ was er ver te zoeken, want het was dichtbewolkt (geen uitzondering in Beijing).
Ook bij de tempels zie je verschillende dingen van het Chinese (bij)geloof terug. Dit is vanuit de gedachte van Feng Shui: je omgeving bepaalt je geluk. Zo zijn de kleuren rood en goud veel in tempels terug te vinden. Geel was namelijk de kleur van de keizer en rood symboliseert geluk. Je ziet deze kleuren ook terug bij belangrijke gebeurtenissen, zoals bruiloften. Daar is de bruid niet in wit, maar in rood en goud gekleed.
Tempels moesten ook beschermd worden tegen boze geesten. Daarvoor gebruikte men beelden van (fabel)dieren. Zo zie je bij de ingang vaak twee leeuwen (kracht) en in de tempels en op de daken dieren zoals kraanvogels (onsterfelijkheid), schildpad (lang leven) en draken. Hoe belangrijker het gebouw, hoe meer beeldjes van dieren op het dak! Het is dan ook niet gek dat de meeste tempels op elkaar lijken, een enkele zoals de Tempel van de Hemel uitgezonderd. Dus na er een paar te hebben gezien, heb je ze bij wijze van spreken allemaal gezien.
Bronnen:
https://www.reis-expert.nl/azie/china/highlights-china/beijing/zomerpaleis/
https://www.horoscoop-luna.nl/chinese-horoscoop
https://ltl-chinees.nl/geluksgetallen-in-china/
Zoek je inspiratie voor je volgende reis door China? Heb je tips en informatie nodig? Op onze Chinapagina vind je zeker wat je wilt weten!
Hoi! Ik ben Rosalie, 29 jaar en woon in Brabant. Ik heb Sociale Geografie & Planologie gestudeerd, omdat ik geïnteresseerd ben in landen (of regio’s) en culturen, het ‘waar?’ en ‘waarom daar?’. Tijdens mijn studie heb ik meerdere mooie (studie-)reizen gemaakt in Europa. Daarnaast kom ik uit een reislustig gezin, waardoor ik ook al verdere reizen heb mogen maken, van Amerika tot Azië. Die mooie oude en nieuwe belevenissen wil ik graag delen en hopelijk kan ik je ermee inspireren! Leuk weetje: ik spaar sleutelhangers van alle landen waar ik kom – ondertussen zo’n 35!