China is misschien niet het eerste vakantieland waar je aan denkt ten tijde van corona en gezien het controversiële karakter van het land. Toch heeft China ook heel veel moois te bieden. Daarom hoop ik je met mijn Chinablogs te enthousiasmeren. Is het niet voor nu, dan misschien in de toekomst.
In mijn vorige blog vertelde ik je over mijn eerste indrukken van Beijing en de Chinese Muur. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Chinese keizerrijk, komt in Beijing zeker aan zijn trekken. In deze blog vertel ik je meer over keizerlijk Beijing, namelijk over de wereldberoemde Verboden Stad. En deel ik een aantal wijze lessen die ik al reizende over China geleerd heb.
De woonplaats van de keizer
Naast de Chinese Muur is ook de Verboden Stad een echte toeristische trekpleister. Tegenwoordig mogen wij ‘gewone’ burgers gelukkig ook in de Verboden Stad komen. Want, zoals de naam al aangeeft, was dat vroeger streng verboden. De Verboden Stad was de woonplaats van de keizer, zijn familie, hofhouding, concubines (minnaressen van de keizer) en eunuchen. Alle mannen in de Verboden Stad moesten eunuch zijn, zodat de keizer de enige echte man was en hij ook zeker wist dat al zijn nakomelingen echt van hem waren. Je zou misschien denken dat er door deze strenge toegangsregels niet zoveel mensen in de Verboden Stad woonden. Toch waren dit er een stuk of duizend!
De Verboden Stad in cijfers:
- Er komen 80.000 bezoekers per dag.
- Er staan ruim 700 gebouwen.
- De stad heeft een oppervlakte van 7,2 km2. Waarom zo groot? Simpel: het moest ontzag inboezemen en de onaantastbaarheid van de keizer aanduiden.
- Het was 500 jaar lang de residentie van 24 keizers uit de Ming en Qing dynastie.
- 1912: de laatste keizer die in de stad woonde, Pu-Yi, moet gedwongen aftreden (door de oprichting van de Volksrepubliek China).
- 1924: de laatste keizer en zijn hofhouding moeten gedwongen de stad verlaten.
Door de Chinezen het bos niet meer zien
Gezien de Verboden Stad zo groot is en er ook nog eens enorm lange rijen kunnen staan (nee, ik overdrijf niet, zie foto hieronder!), moet je hier ruim de tijd voor nemen. Het is ook aan te raden van tevoren tickets online te kopen. De officiële site is alleen in het Chinees, maar er zijn ook genoeg reissites die dit voor je kunnen regelen (zie bijv. Tripadvisor). Wij stonden ondanks ticket alsnog in onderstaande rij, maar waren hierdoor wel sneller aan de beurt dan de rij doet vermoeden. Een voordeel van de grootte van de stad is weer dat er veel toeristen tegelijk naar binnen kunnen.
Leuk weetje: Chinezen doen eigenlijk niet aan het principe van wachten in een rij. Ze dringen gewoon voor, want ze vinden wachten onzin. Dus je zult geregeld merken dat je met een groepje toeristen netjes in de rij voor de wc staat, terwijl er af en toe een Chinees vrouwtje langs glipt en zonder schaamte het eerste het beste hokje voor je neus kaapt. Gelukkig maken zelfs de Chinezen een uitzondering bij de Verboden Stad, anders zou je er nooit binnen komen!
Intermezzo: wijze lessen in China
- Als alle Chinezen opeens naar binnen rennen, volg ze dan! Dat betekent dat er hoogstwaarschijnlijk een tropische bui aankomt.
- De meeste mensen spreken geen Engels. Nee, echt niet. Daarnaast zijn menukaarten en plattegronden vaak alleen in Chinese tekens. En op al onze bekende, westerse websites en apps moet je niet teveel rekenen. De kans is groot dat ze daar geblokkeerd zijn, net als veel sociale media. Wij kregen de tip om een visitekaartje van het hotel mee te nemen. Dat kan je aan de taxichauffeur geven om je weer terug te brengen.
De jonge generatie wil echter wel graag Engels leren en willen geregeld een praatje met je maken om te oefenen. Je bent geneigd ze af te poeieren, omdat je denkt dat ze je alsnog iets willen aansmeren, maar dat bleek vaak niet het geval. Het was dus oprechte interesse. - Misschien voor de hand liggend: neem geen foto’s van overheidspersonen en infrastructuur, dat wordt niet gewaardeerd (lees: beboet).
- Bij de douane zijn ze erg streng en ze maken regelmatig je koffer open. Bij mij was zelfs een sleutelhanger “verdacht”. Dit zal er door corona niet soepeler op geworden zijn.
- Men wil je in China graag weghouden van de minder ontwikkelde delen van het land. In eerste instantie zie je daarom alleen de goede wijken en onderhouden wegen. Om het China achter deze façade te zien, moet je van de gebaande paden afwijken.
- Als je iets koopt, ding dan altijd af. Volgens onze gids heb je pas een goede deal gemaakt als de verkoper nors kijkt en mokkend je geld aanneemt. Natuurlijk mag je hen ook een beetje winst gunnen, voor onze begrippen is alles goedkoop.
- Chinezen tonen liever geen emoties in het openbaar. Heb je toch een meningsverschil? Dan kan je ze beter wat yuan toestoppen dan in discussie gaan.
- En tot slot: denk je dat je een slecht hotel hebt omdat de bedden zo hard zijn als een plank? Nee hoor, dat zijn alle bedden daar. Ze vinden dat zelf lekker liggen en goed voor hun rug.
In de Verboden Stad
Na de royale rijen te hebben getrotseerd, mag je dan eindelijk door de grote Poort van de Hemelse Vrede naar binnen wandelen. Maar eerst natuurlijk nog even op de foto met het portret van Mao Zedong boven de poort. In de Verboden Stad zul je veel grote, lege pleinen en lange gangen aantreffen (op de toeristen na). Gelukkig zijn er sinds het gedwongen vertrek van de laatste keizer nog aardig wat bezittingen bewaard gebleven en nu in de vele kamers te zien. Let ook op de mooie details, zoals de mythische wezens op de daken en schilderingen (hierover meer in mijn volgende blog). Zelf vond ik de keizerlijke tuin het mooiste deel van de Verboden Stad.
Je kan de stad zelf of met (luister-)gids bezoeken. Dit laatste raad ik wel aan, omdat de stad dan veel meer gaat leven. Wij liepen zonder gids rond en daardoor maakte het toch minder indruk op me dan bijvoorbeeld de Chinese Muur, waar ik al veel meer over wist. Verder is het leuk om van tevoren de film The Last Emperor te kijken. Het is een lange zit, maar daardoor zal de stad ook zeker meer voor je gaan leven!
Bronnen:
https://historiek.net/verboden-stad-historisch-paleizencomplex-in-china/144254/
https://kunstvensters.com/2021/02/04/wat-zijn-de-geheimen-van-de-verboden-stad/
Zoek je nog meer Azië-verhalen? Neem dan vooral ook eens een kijkje op deze pagina! Ben je onlangs zelf naar China geweest? Deel je eigen verhaal op www.ikwilreizen.nl en stuur ons een gastblog.
Hoi! Ik ben Rosalie, 29 jaar en woon in Brabant. Ik heb Sociale Geografie & Planologie gestudeerd, omdat ik geïnteresseerd ben in landen (of regio’s) en culturen, het ‘waar?’ en ‘waarom daar?’. Tijdens mijn studie heb ik meerdere mooie (studie-)reizen gemaakt in Europa. Daarnaast kom ik uit een reislustig gezin, waardoor ik ook al verdere reizen heb mogen maken, van Amerika tot Azië. Die mooie oude en nieuwe belevenissen wil ik graag delen en hopelijk kan ik je ermee inspireren! Leuk weetje: ik spaar sleutelhangers van alle landen waar ik kom – ondertussen zo’n 35!