Een feest om genadeloos te zuipen en vreemd te gaan? Zeker niet! Er zijn nog wel meer misverstanden over Carnaval, en al helemaal over Carnaval in Maastricht (Mestreech), dat zijn eigen geschreven en ongeschreven regels heeft. We trekken geen onesie of boerenkiel aan, we draaien geen “feestmuziek” en we zien niet iedere kroeg van binnen om de simpele reden dat het feest zich op straat afspeelt. Sommige pekskes, zoals we onze verkleedkleren hier noemen, zijn zo uitbundig dat je er niet eens mee door een deur past. Lees hier mijn (Lieke’s) ervaringen als Maastrichtenaar.
Op vrijdag 21 februari beginnen de inleidende beschietingen van de Vastelaovend, zoals Carnaval in Maastricht heet. Rechtstreeks vanuit het werk gaan honderden Maastrichtenaren op kroegentocht. Gewoon in de kleding die ze aanhebben. Verkleed ‘carnavallen’ op vrijdag en zaterdag daar doen we hier niet aan. Op zaterdag draagt de burgemeester symbolisch de macht over aan de Stadsprins tijdens de Sleuteloverdracht, een uitvoerige ceremonie die wordt bijgewoond door bekende, landelijke politici. De echte Vastelaovend begint op zondag om 11 minuten over 12 als op het Vrijthof 11 kanonschoten klinken. Tegelijkertijd wordt het Mooswief met haar groentemand in een mast omhoog getakeld. Na de elf knallen verspreidt ‘het volk’ zich drie dagen lang over de hele stad. Niet gekleed in onesie of boerenkiel, maar vermomd als telefooncel, bruidstaart of bloemkool. Je kijkt gegarandeerd je ogen uit in het natuurrijke Maastricht.
Thermo-ondergoed tijdens Carnaval in Maastricht
Originaliteit en kleur zijn de toverwoorden van het Carnaval in Maastricht. De meeste pekskes zijn zelf gemaakt. Ben je niet handig, dan zoek je in ieder geval zelf je outfit bij elkaar op oma’s zolder en bij de kringloop om het geheel vervolgens af te maken met veren, glitters en lampjes. Een pekske is pas compleet met hoed of pruik en met een geschminkt gezicht. Hoe onherkenbaarder, hoe leuker. Het gaat er niet om er zo sexy mogelijk uit te zien, daar krijg je alleen maar een blaasontsteking van. Dus laat dat Playboybunniepakje of verpleegsterkostuumpje vooral thuis en investeer in thermo-ondergoed.
Doseren met drank tijdens Carnaval
Vastelaovend in Maastricht gaat ook niet over (coma)zuipen. Mensen die hun eigen grenzen niet kennen, heb je natuurlijk altijd, maar echte carnavalisten weten te doseren. De dagen duren immers lang als je van het middaguur tot middernacht achter de zaate hermeniekes en sambabands aan door de stad trekt. Behalve deze livemuziek schalt ook overal vrolijkheid door de boxen. Geen ‘Hollandse’ meezingers, maar vrolijke liedjes in het dialect.
Mooswief omlaag | ontroerend moment voor Maastrichtenaren
Op dinsdagnacht om 24.00 uur wordt op een bommetjevol Vrijthof het Mooswief weer naar beneden gehaald. De Stadsprins treedt dan af. Een ceremoniële gebeurtenis ten teken dat het weer voor een jaar voorbij is. Voor veel Maastrichtenaren een ontroerend moment. Niet iedereen houdt het droog als het normale leven weer begint.
Schrijven en reizen zijn mijn favoriete bezigheden. Met schrijven verdien ik geld, met reizen geef ik het weer uit. Mijn grootste avontuur beleefde ik in Benin, waar ik drie maanden bij een gezin op het platteland woonde. Ik was niet eerderbuiten Europa geweest en had nog nooit gevlogen. Daar ging ik, als achttienjarige, naar een onbekende bestemming. Er volgden vele reizen, zoals een road trip door Cuba, een afstudeerstage in Dakar (Senegal) en een winters verblijf in Fez (Marokko). Dichterbij huis ga ik ook graag op pad. Ik kan uren slenteren door Middelburg, Den Bosch, Lille, Brussel of Luik.