De natuur explodeert en schudt haar wintervacht van zich af. De winterslaap is uit en zoals een rups rust en rijpt, geduldig wacht op haar ‘moment of fame’, haar metamorfose, zo ontpopt de hele natuur na haar winterslaap ineens tot een oogverblindende kleurige, fleurige en geurige vlinder deze lente.
Met afgelopen winter minder sneeuwval dan vorig jaar en een reeks hete zomerdagen in mei, zijn begin juni vrijwel alle wandelpaden en bergpassen alweer begaanbaar. Waar wachten we nog op, schoenen aan en gaan; hit the trail! Niks fijner dan na de wintersport, weer vrij en zonder veel spullen de bergen in te kunnen. Waar te beginnen, want er is zoveel te zien, te horen, te ruiken … Een dartpijl werpen op de kaart van Zwitserland is een prima plan om de keuze te beperken.
Wist je dat dit land 65.000 km aan wandelpaden heeft, waarvan 22.000 bergwandelwegen? Daarvoor is al snel een sabbatical te kort.
Een Wunder der Natur, de Brienzersee
Goed de dartpijl dus. Die treft toevallig dit keer de Brienzersee, een schitterend blauw meer gelegen in het Berner Oberland, tussen de plaatsen Brienz en Interlaken. Het meer is omringd door vele bergtoppen. Een Wunder der Natur, met vele wandelmogelijkheden. Gok eerst ook even hoe diep (en hoe koud) de Brienzersee is, of zoek het op … je wordt ongetwijfeld verrast.
Om terug in het wandelseizoen te komen én om eerst wat kilometers voorafgaand aan de hoogtemeters te maken, is er een Uferweg die langs het grootste deel van dit meer loopt. Deze weg is relatief vlak. Er kan gestart worden in Iseltwalt, een idyllisch plaatsje halverwege het meer. Een leuke optie is om vanaf Iseltwald naar de Giessbachfallen te lopen. Dit is een grote waterval, welke in het weekend veel bezoekers trekt. Na de eerste kilometers is het naast de waterval genieten bij het prachtige hotel ‘Giessbach’, voor een welverdiende Kaffee & Kuchen.
Vanaf de andere zijde van het meer, in Brienz kan je je door de Brienzerrothornbahn naar boven laten brengen. Hoog boven het meer is het uitzicht adembenemend, het water onnatuurlijk blauw.
De bergkam over
Voor de echte avonturiers kan er over de bergkam vanaf de Brienzer Rothorn tot aan Harder Kulm bij Interlaken gehiket worden. Maar let op, sommige delen op de bergkam zijn echt steil en gympjes zijn echt niet geschikt. Deze trail kan alleen bij droog weer gelopen worden en vroeg vertrekken is een must om de 24 km af te kunnen leggen bij daglicht. Ook is er geen ‘Verpflegung’ ofwel ‘koek & zopie’ onderweg. Voor geoefende trailrunners is dit echter een ultieme tocht. Voor alle recreatieve wandelaars is het fijner vertoeven op de routes rondom de Brienzer Rothorn zelf – een wandeling richting de Eisee of Schönbuel bijvoorbeeld of wellicht de pittige 2-daagse Steinbocktrek, die niet voor niets deze naam heeft.
Onderweg goed om je heen kijken richting steile bergwanden, vaak zijn er steenbokken te spotten.
Retourtje Interlaken
Vanaf Interlaken, wat overigens een levendig stadje is, kan je omhoog hiken naar de Harder Kulm (of met de Harderbahn). Vanaf de Harder Kulm is de bergkam goed te belopen en kijkt men vanaf de andere kant op de Brienzersee uit en op de reuzen Eiger, Mönch en Jungfrau aan de ‘overkant’. Dat wordt genieten. Na het panoramarestaurant op de Kulm, ook hier geen ‘verpflegung’ meer, dus zelf een beetje proviand meenemen en picknicken in het gras met een waanzinnig uitzicht. Voor de fanatieke hikers kan er tot de Augstmatthorn gelopen worden, dan een lichte afdaling en na een verkoelend drankje bij Alp Lombach de bus (Postauto) terug naar Interlaken. Wel vooraf even de bustijden checken!
Horen en zien
Tijdens het wandelen bemerk je dat de natuur continu in beweging is. Als een orkest zoemen de insecten en vliegen om je heen. Kijk uit naar prachtig gekleurde vlinders. Vele soorten zijn er te ontdekken, op de bodem waar ze ineens opvliegen of naast je in het gras. Geuren veranderen onderweg, van een aardgeur als de bodem nog nat is van de regen, naar kruidige grassoorten en geurige bloemen.
Moe, voldaan en met warme voeten is er na zo’n hike rondom de Brienzersee niks fijner dan nog even pootje te baden. Trek die hete wandelschoenen uit en laat je huid afkoelen in het koude water.
Tot slot: alle wandelwegen zijn aangegeven op gele wegwijzers met wandeltijd en onderweg met een gele ruit. Bergwandelpaden zijn geschilderd op rotsen en bomen als rood/wit/rood. Ook is er een handige gratis app: Switzerland Mobility waarop alle (berg)wandelwegen aangegeven zijn. Je kunt precies zien waar je bent en naartoe kunt.
Tip: denk nog even aan goede schoenen, een weercheck, stokken voor het ruwe terrein, en dan … hit the trail!
Niet alleen Zwitserland is een uitstekend wandelland. Laat je ook eens verrassen door de mooie streken in Oostenrijk.
Grüezi, ik ben Lotte (33) en woon sinds een jaar in de mooiste stad van Zwitserland. Als operatieassistent deed de kans zich voor een periode in Zwitserland te werken. Altijd open voor nieuwe ervaringen en uitdagingen, ben ik hier onbevangen mee gestart. De aantrekkingskracht van de bergen op mij als buitensportliefhebber is enorm. Het is verrijkend een nieuwe omgeving, taal en dit prachtige land steeds beter te leren kennen. Overvallen door de schitterende natuur, idyllische steden, bijzondere ontmoetingen startte ik een blog om mijn enthousiasme te delen.
Graag inspireer en informeer ik jullie hier over al het moois wat Zwitserland te bieden heeft, met af en toe een uitstap naar een andere regio.