Toen was ik, na tweeëndertig uur onderweg geweest te zijn, eindelijk in Berlijn. Ik was vergeten hoe groot die stad is en er bijna door overweldigd. Gelukkig hoefde ik niet naar mijn hostel te zoeken, want ik werd opgehaald door mijn vriend Filip, die twee dagen voor mij in het hostel gearriveerd was.
Ι Berlijn is groot Ι
Om van Berlin Hauptbahnhof naar het restaurant dat we gekozen hadden te komen, waren Filip en ik uiteindelijk al vijfenveertig minuten bezig. Simpeler gezegd: met de voet, zoals veel interrailers gewend zijn, ga je het in Berlijn niet halen. Zorg ervoor dat je een goedkoop drie-in-een metro, bus en S-bahn kaartje kan kopen. Een dagkaart is op het station te krijgen en kost 9,95. Als je ook nog eens student bent, gaat er nog iets af. In de zomer heb je ook de keuze om te reizen met de zogenaamde Deutschland Karte, waarmee je voor negenenveertig euro van al het regiovervoer in Duitsland gebruik kan maken. Op dit ticket kom ik in mijn volgende artikel terug.
Medestudenten vertelden me na terugkomst dat een fiets in Berlijn ook een goede oplossing is. Let dan wel op dat fietspaden in Duitsland niet zo duidelijk zijn als in Nederland en dat de afstanden in Berlijn alsnog ver zijn.
Ι Charlottenburg Ι
Filip en ik vinden het allebei leuk om op bezoek te gaan bij nerdy winkels in vreemde steden. Dit hebben we veel gedaan en we hebben behoorlijk wat koopjes gescoord, maar ik vond dat we ook wat cultuur moesten snuiven. Zodoende heb ik Filip meegenomen naar de paleistuin van kasteel Charlottenburg.
In het kasteel was ik al eens eerder geweest. Het is zeker de moeite waard, maar het is helaas ook dicht op maandag, net zoals veel andere musea in Berlijn – let hierop! Gelukkig is de paleistuin alleen ook al een mooi zicht.
De tuin is begonnen als een keurig bijgehouden tuin in de stijl van de verlichting. Dit betekent dat de paden en struiken recht aangelegd zijn en in mooie vormen zijn neergezet. De tweede helft daarentegen is een ruigere tuin, in Engelse romantische stijl, zoals de Englischer Garten in München (waar de Eysbach door stroomt). Er zijn speeltuintjes en gebouwen in de tuin, waardoor er veel te ontdekken valt door enkel rond te lopen.
Ι Nerds Ι
Berlijn heeft best wat te halen aan winkels voor geeks. Een van de beste winkels voor stripboeken, manga en fantasy is Modern Graphics, waarvan er twee in Berlijn zitten. Allebei deze winkels hebben, naast de voordelige prijzen die je in Duitsland sowieso hebt op dit soort media, ook nog eens een grote tweedehands bak, waardoor boekjes die in Nederland vijftien euro kosten ineens nog maar drie zijn.
Ι Altes Museum Ι
We hadden niet heel veel tijd in Berlijn, al helemaal niet omdat alles zo groot is (Ik weet dat ik het vaak zeg, maar ik was er ondersteboven van!). In de ochtend, voordat we door zouden gaan naar Leipzig, zijn we naar het Altes Museum gegaan. Dit museum ligt op het museumeiland van Berlijn, waar verder onder andere ook het Neues Museum, de grote dom, het Humbold Forum en het Pergamonmuseum liggen. Deze zijn allen de moeite waard én hebben studentenkorting, maar we hadden maar tijd voor eentje.
Dat werd het Altes Museum, waar vooral artefacten uit de Grieks-Romeinse tijd bewaard worden. Mijn favoriete voorwerp is de pot met de afbeelding van Achilles en Ajax, twee oorlogshelden uit de legenden, die een spelletje zitten te spelen terwijl de godin Athena op ze neerkijkt.
Voor Berlijn heb je wat meer dagen nodig dan slechts één, al is het maar omdat je minstens de helft van een van die dagen in de metro zit. Een voordeel van niet zo lang op één plek zitten, daarentegen, is dat je ook niet de druk voelt om alles gedaan te krijgen.
Roos van der Velden (2003) is student film- en literatuurwetenschappen, part time serveerster en (nu nog) hobbyschrijver. Onder andere heeft zij al korte verhalen en commerciële teksten in zowel Engels en Nederlands gepubliceerd. Op Ik Wil Reizen schrijft zij over de metaforische en de echte hoogte- en dieptepunten van op reis zijn, een van haar favoriete bezigheden. Oh, ja, en dan moet ze bovenop alles ook nog ademhalen.