Ben je na zeventien artikelen over de interrail al enthousiast geworden? Oh, je zit nog met een probleem: wat neem je allemaal mee in je bagage tijdens het interrailen en waar laat je dat dan? Goed dan, speciaal daarover dit artikel.
Ω Heel simpel gezegd: zo weinig mogelijk
Als interrailer reis je per definitie met de trein. Dit betekent dat je geen eindeloze hoeveelheid bagage mee kan nemen. Het maximum is een grote rugzak of koffer en een handbagagetas. Anders wordt het te veel slepen en te veel in de gaten houden.
Dit betekent dat je goed moet opletten wat je allemaal meeneemt. De ervaring leert dat je een outfit die je thuis misschien twee dagen zou dragen, op vakantie wel vier dagen achter elkaar aan hebt. Neem dus niet te veel kleren mee. Download je boeken, tickets en spelletjes op je telefoon. Elke trein heeft wel een stopcontact dezer dagen. Neem ook niet te veel toiletartikelen mee; je gebruikt het gewoon niet.
Ω Wat moet je dan wél bij je hebben?
De meeste hostels bieden de mogelijkheid om een handdoek en slotjes voor een kluisje te huren. Makkelijker is het om deze wel zelf mee te nemen, tenzij je het niet erg vindt om meer geld uit te geven.
Bovendien wil je wasmiddel bij je hebben. Dit zorgt ervoor dat je minder kleding mee hoeft te nemen en elk hostel heeft wel een waskamer.
Nog een must-have zijn hersluitbare plastic zakjes. Deze zijn bruikbaar om eten veilig te houden, flessen ervan te weerhouden om te gaan lekken en om natte kleding apart te houden van de rest van je spullen.
Ω En hóe neem je dat dan mee?
De meeste interrailers hebben een grote backpack. Eentje met veel vakjes en bandjes, waar lekker veel in past. Dat is ook het handigst, omdat je hem op je rug kan hangen, waardoor je je handen vrij hebt. Als je hem goed inpakt, in laagjes, hangt hij ook goed in balans. Een nadeel is wel dat je ontzettend last krijgt van je rug. Zoals mijn vriendin Esmee zei toen we in Koblenz waren: ‘meid, ik kan je rugzak in je rug voelen.’
Doordat je in de trein zit, hoef je je rugzak niet veel te dragen, waardoor dit nauwelijks nog een nadeel is.
Anderen hadden een rolkoffer bij zich. Dit kan ook, je bent alleen minder in balans (Alle gewicht hangt aan één arm) en het is meer gedoe met slepen. Je spaart wel je rug, en je hoeft niet vijf minuten voordat je bij het station aankomt al beginnen met je topzware rugzak op je rug te heisen.
Ω Kleine tasjes
Verder is het ook handig om een handbagage tas bij je te hebben. Zelf hield ik deze tas op reisdagen in mijn grote rugzak, terwijl ik spullen die ik in de trein nodig had bovenop ingepakt had. Met nog een tasje lopen vond ik onhandig.
Wel had ik een heuptasje om, met daarin de belangrijkste dingen: mijn paspoort, de sleutel van het hostel, een pen, eventueel een fysiek vervoersbewijs en, het aller- aller- belangrijkste: een flesje handgel. Waar je ook op bezuinigt als je gaat inpakken: doe het niet op antibacteriële handgel. Ik zie nu pas dat ik in mijn hele artikelenserie nog geen enkele keer de antibacteriële handgel genoemd heb. Duizendmaal mijn excuses daarvoor, want als interrailer wil je nooit, nooit, nooit je handgel thuis vergeten!
Zo zit het dus, met inpakken en met je bagage. Zo weinig mogelijk, in een zo handig mogelijke tas. En zorg ervoor dat je wat ruimte overhoudt voor eten of eventuele souvenirs!

Roos van der Velden (2003) is student film- en literatuurwetenschappen, part time serveerster en (nu nog) hobbyschrijver. Onder andere heeft zij al korte verhalen en commerciële teksten in zowel Engels en Nederlands gepubliceerd. Op Ik Wil Reizen schrijft zij over de metaforische en de echte hoogte- en dieptepunten van op reis zijn, een van haar favoriete bezigheden. Oh, ja, en dan moet ze bovenop alles ook nog ademhalen.