Wat voor reis je ook maakt – met de fiets, in de trein, als familie, of all-inclusive – veel mensen vinden het leuk om opnames te maken, zodat ze later herinneringen kunnen ophalen aan hun reis. Wat zijn nou de manieren om dit te doen? Simpel gezegd hangt dat van de persoon af. Toch heb ik een paar manieren om je reisverhalen bij te houden op een rijtje gezet.
PAPIEREN DAGBOEK
Zelf doe ik het op de ouderwetse manier: met een papieren dagboekje. In mijn alledaagse leven schrijf ik al elke dag en op vakantie zet ik dit simpelweg voort.
Papieren dagboeken kan je extra opleuken door tijdens je reis ansichtkaarten, tickets, stickers, bloemblaadjes, visitekaartjes en landkaarten te verzamelen. Je kan lijm en een schaar meenemen als je ze op reis al wilt inplakken, of alles verzamelen in een grote map en er thuis een collage van maken. Dat laatste heb ik gedaan.
HANDTEKENING
In mijn papieren dagboek laat ik ook de mensen die ik tijdens mijn reis ontmoet een kort stukje schrijven. Uiteindelijk is dat meer waard dan het uitwisselen van telefoonnummers, iets waar je doorgaans niet veel meer mee doet. Extra leuk is om mensen te zeggen dat ze in hun eigen taal kunnen schrijven, zodat je dagboek een mengelmoes wordt van Zwitsers-Duits, Chinees, Noors en Italiaans.
ONLINE DAGBOEK
Wat je op papier schrijft, kan je ook online bijhouden met een tekstverwerker, als dat je beter ligt. Het voordeel is dat je vaak beter op je telefoon of computer dan op je dagboek let en dat je geen pennen mee hoeft te nemen. Je kan ook foto‘s toevoegen, al worden fysieke tickets wat lastiger. Ik ken ook mensen die een whatsapp-chat met zichzelf hadden aangemaakt, waarin ze hun gedachten schreven en hun foto’s stuurden.
FOTOBOEK
Van de tekst in je dagboek en je foto’s online kan je ook een album maken. Hiervoor bestaan online verschillende programma’s. Zo heb je al helemaal alles bij elkaar, dagboek, foto‘s, en fysieke papieren.
VLOG
Je kan het ook creatiever aanpakken, door bijvoorbeeld een vlog te maken. Dit kan je doen op de youtube-stijl, waarbij je in de camera kijkt en praat, of door er een slideshow van te maken met foto‘s, filmpjes, muziek en ingesproken tekst. Het klinkt misschien alsof deze tweede optie iets meer kunnen vereist, maar niets is minder waar. Tegenwoordig stikt het van de apps en websites waarmee iedereen makkelijk een filmpje kan editten, als deze niet al gratis op je computer of telefoon staat.
AUDIORECORDING
Ben je niet zo van de foto‘s? Dan kan je er altijd voor kiezen om een audio-dagboek bij te houden. Zet simpelweg de recorder van je telefoon aan en begin met praten. Om het wat spannender te maken, kan je altijd de geluiden om je heen opnemen: het getik van een waterval, de chaos van een kermis of speelhal, of het ruisen van de zee.
AANDENKENS
Zijn al die woorden of zelfs de foto‘s eigenlijk niks voor jou? Denk er dan over om van de plaatsen waar je komt een klein aandenken mee te nemen. Dit kan gratis zijn, bijvoorbeeld blaadjes van de bomen of schelpen van het strand, of je kan iets kleins kopen in souvenirwinkels. Een andere optie is overal een shirt, een klein boekje of een vingerhoed te kopen, van alle locatie één. Als je thuiskomt, heb je dan een heel plankje van aandenkens aan je reis. Denk er wel aan dat je het allemaal mee moet slepen.
Het is natuurlijk altijd nog een optie om al je reisverhalen uit te typen, te laten publiceren op een blog en er dan ook nog een instagram post van te maken, zodat iedereen lekker kan meegenieten.
Roos van der Velden (2003) is student film- en literatuurwetenschappen, part time serveerster en (nu nog) hobbyschrijver. Onder andere heeft zij al korte verhalen en commerciële teksten in zowel Engels en Nederlands gepubliceerd. Op Ik Wil Reizen schrijft zij over de metaforische en de echte hoogte- en dieptepunten van op reis zijn, een van haar favoriete bezigheden. Oh, ja, en dan moet ze bovenop alles ook nog ademhalen.