In mijn eerste Dubai blog nam ik je mee naar boven in de Burj Khalifa en het bekende Palmeiland, echte must-sees als je kort in Dubai bent. Heb je langer dan een dag te besteden? Super! Er is namelijk genoeg te doen om je een week of langer te vermaken. In deze blog ontdek je nog meer must-sees en help ik ook gelijk de laatste twee van mijn misvattingen (zie blog 1) de wereld uit.
Misvatting 3: er is maar een paar uur tijdsverschil, dus dan heb je weinig last van een jetlag
In de zomer heeft Dubai +2 uur tijdsverschil met Nederland, in de winter +3. Niet zo’n probleem dus, zou je denken. Maar toch hadden wij (mijn zus en ik) hier wel last van een lichte jetlag, in combinatie met de zes uur durende vlucht. Als je daar gevoelig voor bent, kan je er het beste dus wel rekening mee houden in je reisprogramma. De eerste dagen wil je vroeg je bed in en is het moeilijk om eruit te komen.
En last but not least, misvatting 4: als vrouw hoef je je niet te bedekken
Ten opzichte van andere islamitische landen zijn de Verenigde Arabische Emiraten, en dus ook Dubai, modern en liberaal. Maar vergeleken met onze westerse normen is het toch wel even aanpassen. In de Emiraten hebben vrouwen wel meer vrijheden dan in sommige andere Arabische/islamitische landen. Zo mogen zij in Dubai autorijden en ze zijn niet verplicht zich te bedekken met een hijab of burka.
Toch zou ik je aanraden goed op je kledingkeuze te letten. Shirtjes met spaghettibandjes, korte rokken en hotpants worden zeker niet gewaardeerd. Aan het zwembad of op het strand mag je wel in badkleding lopen, maar daarbuiten zeker niet. Als je buiten de gebaande paden gaat, zal je merken dat vrouwen toch vaak gedeeltelijk of helemaal bedekt zijn. Dat zie je bijvoorbeeld als je gaat struinen door de souks. Zelfs met lange broek en lange mouwen voelden mijn zus en ik ons naakt en bekeken. Het is dus eerder een soort ‘gedoogbeleid’ dan sociaal geaccepteerd.
Daar moet bij gezegd worden dat Dubai wel heel veilig is. Het is één van de veiligste steden van de wereld, ook voor vrouwen alleen op reis. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Je zou zelfs bijna denken dat daar de anderhalvemetersamenleving uitgevonden is, omdat de mannen je niet zomaar aanspreken en bij voorkeur met een bocht om je heen lopen! Het waarom ervan is ons niet helemaal duidelijk geworden, maar het levert wel komische situaties op in kleine winkeltjes …
Next stop: Dubai Marine
In Dubai zijn ze nog lang niet uitgebouwd. Typerend voor de stad vonden wij dan ook de bouwgeluiden die je overal om je heen hoort. Het is zelfs zo dat een vierde deel van alle hijskranen op aarde in Dubai staat! [1] Vanaf de Burj Khalifa heb je een indrukwekkend uitzicht over alle wolkenkrabbers. Als je de tijd hebt, is het ook leuk om de wolkenkrabbers vanaf het water te gaan bewonderen. Tijdens onze stadstour stapten wij daarom in de zogenoemde Dubai Marine de boot op.
Het uitzicht zal ongetwijfeld indruk op je maken en op de boot kan je ook gelijk even lekker uitwaaien!
Miracle Garden
Onze volgende bestemming in Dubai was het Dubai Flower Park. Wat wij over het park lazen op Google vonden we er indrukwekkend uitzien. En het was betaalbaar, ook niet onbelangrijk. In het park vind je 50 miljoen bloemen en 250 miljoen planten. Het is ook in het Guinness Book of Records opgenomen met de ‘grootste verticale tuin’, ‘grootste bloemen bouwwerk’ en ‘hoogste sculptuur van Mickey Mouse (18m) [2].
Eenmaal in de taxi terug vroegen mijn zus en ik elkaar: ‘Wat vond jij er eigenlijk van?’
We vonden het park eigenlijk een beetje tegenvallen. Het park ligt in een uithoek en als ik eerlijk ben, het is geen must-see in Dubai. Het is leuk om erdoorheen te wandelen, maar niet zo spectaculair als de records doen vermoeden. Het voelde een beetje té gemaakt en was niet zo groot als we verwacht hadden. Achteraf gezien waren we misschien ook niet helemaal de goede doelgroep: voor kinderen zal dit waarschijnlijk wel leuk en indrukwekkend zijn.
Wel leuk: in het park vind je onder andere een groot vliegtuig van de Emiraten dat van top tot teen bedekt is met bloemen. Verder is er een kleine versie van de Burj Khalifa te vinden waar je mee op de foto kunt.
Dat is een beetje zoals in Madurodam, maar dan op een iets grotere schaal.
Tot slot: lekke banden in Het Lege Kwartier
Het laatste wat niet mag ontbreken bij je bezoek aan Dubai is natuurlijk een bezoek aan de woestijn.
De woestijn rondom Dubai heet Rub’ Al Khali, wat ‘Het Lege Kwartier’ betekent. Maar hij wordt ook wel De Grote Zandwoestijn en Arabische Woestijn genoemd.
Er zijn verschillende mogelijkheden om de woestijn te verkennen. Wij kozen voor een desert safari, die we vooraf online boekten. Hierbij ga je per jeep door de zandduinen crossen (niet zelf, met chauffeur). We vonden het wel een beetje spannend toen we ‘s ochtends opgehaald werden, want in de auto zaten alleen een paar (mannelijke) Arabieren die nors voor zich uitkeken en niets tegen ons zeiden. Ze hadden ons overal mee naartoe kunnen nemen of ontvoeren, maar gelukkig sloten we ons al snel aan bij een peloton van andere witte jeeps die ook de safari deden.
In de auto was het behoorlijk hotsen en klotsen over de zandduinen. Af en toe slaakten we een gilletje als we weer tegen het dak van de jeep werden gelanceerd. De kamelen die we onderweg de pas afsneden, keken ons schaapachtig na. Ook de Arabieren waren niet bepaald onder de indruk en reden zonder blikken of blozen door. Ze waren zelfs niet onder de indruk toen we moesten stoppen, omdat er een paar lekke banden bleken te zijn in ons peloton. De mannen snelden toe en binnen no time zaten er nieuwe banden onder. Dit hadden ze dus vaker gedaan!
We sloten de dag en onze reis af in een echt desert camp met traditionele maaltijd. Daarna werden we, met prachtige woestijnfoto’s op zak, door dezelfde zwijgzame Arabieren weer netjes voor ons hotel gedropt.
Gewoon veilig dus, Dubai, de gesneuvelde banden daar gelaten.
[1] https://www.allesoverdubai.info/15-onwaarschijnlijke-feiten-dubai/
[2] https://www.dubaimiraclegarden.com/tour/general-admission/
Benieuwd naar andere verhalen over het Midden-Oosten? Wij hebben ze voor onze lezers verzameld. Deel ook je favoriete plekjes en stuur ons jouw verhaal in een gastblog voor Ik Wil Reizen!

Hoi! Ik ben Rosalie, 29 jaar en woon in Brabant. Ik heb Sociale Geografie & Planologie gestudeerd, omdat ik geïnteresseerd ben in landen (of regio’s) en culturen, het ‘waar?’ en ‘waarom daar?’. Tijdens mijn studie heb ik meerdere mooie (studie-)reizen gemaakt in Europa. Daarnaast kom ik uit een reislustig gezin, waardoor ik ook al verdere reizen heb mogen maken, van Amerika tot Azië. Die mooie oude en nieuwe belevenissen wil ik graag delen en hopelijk kan ik je ermee inspireren! Leuk weetje: ik spaar sleutelhangers van alle landen waar ik kom – ondertussen zo’n 35!