Het Colosseum, de Sint-Pietersbasiliek, de Trevifontein: het enorme aanbod aan historische pracht en praal in Rome kan best overweldigend zijn. Als je maar een paar dagen hebt om alles te zien, is het dan ook niet vreemd als je, aan het einde van een lange dag Romeinse ruïnes afstruinen, even moet bijkomen. Ontsnappen aan de drukte van Rome kan perfect op het Tibereiland. Maar verkijk je niet op dit kleine eilandje! Midden in de gelijknamige rivier, die dwars door Rome stroomt, vind je niet alleen een oase van rust, maar ook een plek waar de mythes en legendes nog springlevend zijn. Als je weet waar je moet zoeken.
Meer dan een rustpunt in het drukke Rome
Je zou bijna vergeten dat je in het hart van Rome bent. Als je goed luistert kun je de auto’s en scooters nog wel horen. De stadsdrukte wordt echter overstemd door de stroomversnellingen van de Tiber, die aan beide kanten langs je heen raast. Locals komen hier om hun hengels uit te werpen in de hoop een visje te vangen. Toeristen komen, om aan het einde van een lange dag, nog even een boekje te lezen en van de laatste zonnestralen te genieten. Maar als je je boek even neerlegt en op verkenning gaat, blijkt al snel dat er meer achter dit eilandje zit dan je op het eerste gezicht ziet.
Waarom is hier eigenlijk een eiland?
Zoals met alles in Rome zijn er twee versies van dit verhaal:
een saaie, waarschijnlijke verklaring en een spannend, mythisch verhaal
Geologisch gezien is het eiland waarschijnlijk ontstaan door de aanwezigheid van vulkanische steen – ook wel tufa genoemd – dat zich hier in de bodem bevindt en de rivier in tweeën heeft gesplitst. Maar de Romeinen geloofden dat dit de plek was waar hun voorouders, in de zesde eeuw voor Christus, het lichaam van de laatste koning, Tarquinius Superbus, in de rivier gooiden. Ze hadden genoeg gekregen van zijn capriolen. Zand en slib verzamelde zich om het lichaam en uiteindelijk ontstond het Tibereiland.
Tegenwoordig is het eiland de locatie van het Fatebenefratelli ziekenhuis en kom je overal op het eiland de Hospitaalbroeders en -zusters van Sint-Johannes de Deo in hun habijten tegen. Al sinds de derde eeuw voor Christus is het eiland een plek waar mensen komen om te genezen. Waarschijnlijk omdat het een geschikte plek was om zieke mensen te isoleren.
Maar dat is allemaal veel te logisch: er is natuurlijk een beter verhaal.
De Romeinen, wanhopig op zoek naar een manier om een pestepidemie te stoppen, besloten een tempel voor Asklepios (de god van de geneeskunde) te bouwen. Het schip, dat een standbeeld van Asklepios naar Rome bracht, voer de Tiber op. Bij aankomst schrok de bemanning hevig: een slang kwam uit de krochten van het schip tevoorschijn en zwom door de rivier naar het Tibereiland. Als dat geen voorteken was dan wisten de Romeinen het ook niet meer. Aangezien de slang het symbool van Asklepios was, lag het voor de hand dat de god had besloten dat dit de locatie van zijn tempel moest worden. Rare jongens, die Romeinen …
Eeuwenoude geschiedenis en een gebroken brug
Met de juiste blik kun je hier en daar op het eiland nog een glimp van deze geschiedenis terugvinden. Zo is op de noordwestkant van het Tibereiland een stuk travertijnen wand te zien dat deel uitmaakte van de Romeinse tempel. Als je goed kijkt, zie je in deze wand nog een staf met een slang gekerfd, het symbool van Asklepios. Of je kunt de restanten zien van de oudste brug in Rome, de Pons Aemilius, die tegenwoordig bekend staat als de Ponte Rotto (‘gebroken brug’).
Maar misschien heb je genoeg van al die oude verhalen en wil je gewoon voor je uit staren naar de Tiber die aan je voorbijgaat, en de aalscholvers die hun duikkunsten laten zien op zoek naar visjes en oude Romeinse koningen.
Wil jij Rome verder ontdekken? Lees dan zeker ook deze gastblog! Of schrijf je eigen verhaal en neem contact op met ik wil Reizen.
Nog een aanrader in Italië: het merengebied in Noord-Italië
Leuk dat je m’n stukje leest! Ik ben Brendan en als jij op reis altijd op zoek bent naar overgroeide ruïnes, obscure
verhalen en andere stukjes verleden ben je bij mij aan het juiste adres. Volgens mij is een reis niet meer dan een
verhaal dat nog moet gebeuren, en zijn verhalen er om aan elkaar te vertellen. Wil je meer van mijn stukken lezen?
Kijk ook eens naar mijn blog op Medium!